Primární hyperparathyreosa při ektopicky uloženém adenomu příštítných tělísek v horním mediastinu jako příčina hyperkalcemie - Bielaková, Katarína; Matějovská Kubešová, Hana; Weber, Pavel; Černý, Igor; Číhalová, Marta; Gregorová, Tereza (Praktický lékař, 2011)
Kazuistika referuje o jedné z častých příčin hyperkalcemie – adenomu příštítných tělísek. V diferenciální diagnostice hyperkalcemie stojí na jednom z prvních míst. Je třeba se zamyslet i nad uložením adenomu, který nemusí být identifikován, pokud je uložen ektopicky. Příčinu hyperkalcemie je možné zjistit pomocí speciálních biochemických vyšetření, která doplňujeme zobrazovacími metodami, jako je – sonografie, – CT, – MR, nebo – radionuklidovými metodami pomocí methoxyizobutylizonitrilu (MIBI) značeného techneciem 99. Je nutné aktivně pátrat po klinických příznacích onemocnění vyplývajícich z postižení – ledvin, – kostí, – trávicího traktu, – srdce a dalších systémů. Nutno pamatovat, že v řadě případů je hyperkalcemie asymptomatická. Klíčová je mezioborová spolupráce k správnému řešení diagnostiky a terapie.
Keywords: etiologie; Parathyroidectomy; Male; nádory mediastina; pHPT; denzitometrie; hyperkalcemie; Adult; Densitometry; Diagnosis, Differential; paratyreoidektomie; dospělí; mužské pohlaví; lidé; primární hyperparatyreóza; Humans; Adenoma; diferenciální diagnóza; Mediastinal Neoplasms; Hypercalcemia; Radionuclide Imaging; adenom; Hyperparathyroidism, Primary; radioisotopová scintigrafie