Štvorročné sledovanie trastuzumabu a adjuvantnej chemoterapie u operabilných karcinómov prsníka s pozitivitou receptoru 2 pre ľudský epidermálny rastový faktor: spoločná analýza údajov z NCCTG N9831 a NSABP B-31 - Perez, Edith A; Romond, Edward H; Suman, Vera J; Jeong, Jong-Hyeon; Davidson, Nancy E; Geyer, Charles E. jr; Martino, Silvana; Mamounas, Eleftherios P; Kaufman, Peter A; Wolmark, Norman (Journal of Clinical Oncology (České vyd.), 2011)
Cieľ Trastuzumab je humanizovaná monoklonálna protilátka proti receptoru 2 pre ľudský epidermálny rastový faktor (human epidermal growth factor receptor, HER2). Klinický prínos adjuvantného trastuzumabu bol preukázaný v predbežných analýzach štyroch veľkých štúdií. Pôvodné údaje kombinovanej analýzy štúdie North Central Cancer Treatment Group (NCCTG) N9831 Intergroup a štúdie National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project (NSABP) B-31 boli referované v roku 2005. Očakávali sa výsledky dlhodobého sledovania pre prežitie bez ochorenia (disease-free survival, DFS) a pre celkové prežitie (overall survival, OS). Pacienti a metódy Pacientky s HER2-pozitívnym operabilným karcinómom prsníka boli randomizované pre doxorubicín plus cyklofosfamid s následným paclitaxelom s trastuzumabom alebo bez neho v štúdiách NCCTG N9831 a NSABP B-31. Podobné usporiadanie obidvoch štúdií umožnilo kombinovanie údajov z kontrolných ramien a z ramien obsahujúcich trastuzumab do spoločnej analýzy. Výsledky Pri mediáne sledovania 3,9 roka pretrváva štatisticky vysoko signifi kantný pokles v počte DFS ukončení v prospech ramena obsahujúceho trastuzumab (p < 0,001). Podobne pre trváva štatisticky signifi kantný 39% pokles v počte úmrtí v prospech ramena obsahujúceho trastuzumab (p < 0,001). Záver Tieto údaje stabilne preukazujú výhody adjuvantného trastuzumabu pre DFS a OS s pribúdajúcim časom v najdlhšom sledovaní doteraz uverejnenom. Klinické prínosy prevažujú nad rizikami ne žiadu cich účinkov.
Keywords: indukce remise; dospělí; doxorubicin; Cyclophosphamide; cyklofosfamid; invazivní růst nádoru; Neoplasm Invasiveness; nádory prsu; Humans; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; lidé středního věku; následné studie; Carcinoma, Lobular; Carcinoma, Ductal, Breast; Middle Aged; monoklonální protilátky; míra přežití; mladý dospělý; Combined Modality Therapy; Breast Neoplasms; Antibodies, Monoclonal; Chemotherapy, Adjuvant; Time Factors; Follow-Up Studies; Remission Induction; Receptor, ErbB-2; duktální karcinom prsu; Survival Rate; receptor erbB-2; Adult; Adolescent; výsledek terapie; kombinovaná terapie; časové faktory; Treatment Outcome; ženské pohlaví; lidé; mladiství; adjuvantní chemoterapie; Doxorubicin; Paclitaxel; Young Adult; paclitaxel; lobulární karcinom; Female