Schválení doporučeného postupu CCO pro adjuvantní ovariální supresi u premenopauzálních žen s časným invazivním karcinomem prsu Americkou společností klinické onkologie - Griggs, Jennifer J; Somerfield, Mark R; Andreson, Holly; Henry, Lynn; Hudis, Clifford; Khatcherrssian, James L; Partridge, Ann H; Prestrud, Ann Alexis; Davidson, Nancy E (Journal of Clinical Oncology (České vyd.), 2011)
Cíl Americká společnost klinické onkologie (American Society of Clinical Oncology, ASCO) má pravidla a postupy pro schvalování doporučených klinických směrnic, které byly vypracovány jinými profesionálními organizacemi. Metody Doporučený postup organizace CCO (Cancer Care Ontario) pro ovariální supresi (ovarian ablation, OA) v adjuvantní léčbě premenopauzálních žen s diagnózou časného invazivního karcinomu prsu byl podroben přezkoumání z hlediska přesnosti vývoje odborníky na metodologii. Za tímto účelem ustanovená revizní komise expertů pak provedla posouzení po obsahové stránce. Výsledky Za tímto účelem ustanovená revizní komise ASCO se shodla na tom, že doporučení jsou jasná, podrobná, založená na nejvýznamnějších vědeckých důkazech v této oblasti a nabízejí možnosti, které budou pro pacientky přijatelné. Na základě doporučeného postupu CCO – za prvé: OA by neměla být běžně zařazována k systémové léčbě zahrnující chemoterapii, tamoxifen nebo kombinaci tamoxifenu a chemoterapie; za druhé: samotnou OA nelze doporučit jako alternativu k jakékoli jiné formě systémové terapie, kromě specifi ckých případů nemocných, které jsou kandidátkami jiného typu systémové léčby, ale které z nějakého důvodu tuto další systémovou terapii nepodstoupí (např. pacientky, které netolerují jinou formu systémové terapie nebo nemocné, které si nezvolí žádný jiný typ systémové léčby); a za třetí: pokud je jako metoda OA zvolena chemická suprese s použitím agonistů LHRH (luteinizing hormone–releasing hormone), je podle názoru pracovní skupiny Breast Cancer Disease Site Group doporučeným způsobem aplikace injekční podání jedenkrát měsíčně. V téměř všech dostupných studiích bylo použitým způsobem aplikace právě podání jedenkrát za měsíc. Závěr Revizní komise ASCO souhlasí s doporučeními tak, jak jsou uvedena ve směrnici COO s upozorněním, že výsledky probíhajících studií mohou doporučení komise změnit.
Keywords: hormonální protinádorové látky; Premenopause; Societies, Medical; nádory prsu; Humans; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; hormon uvolňující gonadotropiny; zajištění kvality zdravotní péče; ovarektomie; Evidence-Based Medicine; Clinical Trials as Topic; Breast Neoplasms; Chemotherapy, Adjuvant; klinické zkoušky jako téma; Antineoplastic Agents, Hormonal; Quality Assurance, Health Care; karcinom; premenopauza; medicína založená na důkazech; ženské pohlaví; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; lidé; Practice Guidelines as Topic; adjuvantní chemoterapie; Ovariectomy; společnosti lékařské; Carcinoma; Gonadotropin-Releasing Hormone; Female