Brusinky a probiotika - prevence a adjuvantní léčba recidivujících uroinfekcí - Nováčková, Marta; Chmel, Roman (Medicína pro praxi, 2011)
Přehledový článek shrnující dosavadní znalosti o alternativních terapeutických metodách – podávání brusinek a probiotik v léčbě a prevenci infekcí dolních močových cest. Pravidelné užívání brusinkových přípravků po dobu 6–12 měsíců snižuje počet recidiv infekcí dolních močových cest u žen mladšího a středního věku. Slibné výsledky jsou popisovány při podávání probiotik v prevenci a léčbě vaginálních infekcí, zejména bakteriální vaginózy. K validnímu zhodnocení vlivu probiotik na infekce močových cest je třeba dalšího výzkumu a rozsáhlejších studií.
Keywords: věkové faktory; Vaccinium macrocarpon; Probiotics; rostlinné extrakty; lidé; fytoterapie; Plant Extracts; Humans; sekundární prevence; Secondary Prevention; recidiva; Recurrence; Age Factors; probiotika; Phytotherapy