Chirurgická léčba varixů a endovenózní terapie - Veverková, Lenka; Kalač, Jan; Konečný, Jan; Vlček, Petr; Peštál, Adam; Procházková, Ivana (Dermatologie pro praxi, 2011)
Optimální léčba křečových žil vyžaduje přesnou identifikaci zdroje žilního refluxu. Ošetření by mělo být vést ke zrušení žilního refluxu, omezit příznaky žilní inkompetence, zlepšit kosmetické hledisko a předcházet komplikacím, a to vše by mělo být spojeno s nízkou morbiditu a rekurencí choroby, a také krátkodobou rekonvalescencí. Jedním z největších problémů u varixů dolních končetin je jejich rekurence, která dosahuje 65 % během pěti let po chirurgickém výkonu. V současné době je 25 % operačních výkonů prováděno z důvodu recidivy onemocnění. Snížení procenta rekurence varixů by tedy mělo být pro lékaře výzvou. Nejlepší cestou k dobrým výsledkům je odstranění zdroje refluxu hned při prvém operačním výkonu. Duplexní sonografické mapování celé dolní končetiny je mnohem přesnější metodou než jiné způsoby vyšetření žilního systému. Podle mého názoru však u primárních varixů nestačí vyšetřit končetinu klinicky a pomocí ručního doppleru. U rekurentních varixů je duplexní ultrasonografie nezbytná. Při léčbě žilní nedostatečnosti je prospěšné užívat minimálně invazivní metody a perkutánní endovenózní techniky, které zlepšují komfort pacienta a urychlují návrat k pracovní aktivitě se slibnými střednědobými výsledky; má však také svá úskalí, proto není vhodná pro všechny pacienty.
Keywords: lasery; Humans; laserová terapie; VSM; RFITT; Lasers; dolní končetina; safénofenorální junkce; laser RFA Closure®; Laser Therapy; žilní insuficience; katetrizační ablace; miniinvazivní chirurgické výkony; Lower Extremity; Minimally Invasive Surgical Procedures; v. saphena magna; Catheter Ablation; Varicose Veins; lidé; Venous Insufficiency; varixy