Stručný přehled virových exantémů - Poláčková, Zora (Dermatologie pro praxi, 2011)
Článek poskytuje přehled virových infekcí, u kterých je exantém typickým a pravidelným příznakem. Tyto nemoci jsou běžné u dětí, ale postihují i dospělé. Klasickými virovými exantémy jsou spalničky, zarděnky, neštovice, erythema infectiosum a exanthema subitum. K dalším patří syndrom Gianotti-Crosti, Hand-Foot-and-Mouse-Disease, herpangína, gloves and socks syndrom, Asymetric Periflexural Exanthema of Childhood, případně pityriasis rosea. Většina z nich má benigní průběh, ale jsou možné bakteriální komplikace a u některých i poškození plodu v případě infekce matky v časné graviditě
Keywords: akrodermatitida; syndrom Gianotti-Crosti; exanthema subitum; plané neštovice; Exanthema Subitum; pityriasis rosea; Rubella; nemoc rukou, nohou a úst; lidé; spalničky; Hand-Foot-and-Mouth-Disease; Exanthema; Hand, Foot and Mouth Disease; virová kožní onemocnění; Measles; neštovice; Skin Diseases, Viral; Chickenpox; Acrodermatitis; Erythema Infectiosum; exantém; erythema infectiosum; gloves and socks syndrom; Herpangina; Pityriasis Rosea; herpangína; zarděnky; Asymetric Periflexural Exanthema of Childhood; Humans