Anafylaxe po požití kmínu - Chládková, Jiřina (Klinická farmakologie a farmacie, 2011)
Nemocní s potravinovou alergií jsou vystaveni vysokému riziku anafylaxe, které dosahuje 30 %. Ne vždy je snadné rozpoznat anafylaxi podle klinických příznaků. Tíže anafylaxe je různá a kolísá od mírných příznaků až po úmrtí během několika minut po expozici alergenem na globální respirační insuficienci nebo kardiální selhání. Lék první volby adrenalin se aplikuje co nejdříve po objevení se příznaků anafylaxe intramuskulárně, a to bez ohledu na to, zda-li jde o ambulantního nebo hospitalizovaného pacienta. Neexistuje absolutní kontraindikace podání adrenalinu u anafylaxe, která nemocného ohrožuje na životě. Mezi jednoznačné indikace k předpisu autoinjektoru s adrenalinem patří anafylaxe s respiračními a kardiovaskulárními příznaky, anafylaxe vyvolaná fyzickou námahou, idiopatická anafylaxe a perzistující astma sdružené s potravinovou alergií. Kazuistika pojednává o těžké anafylaxi vyvolané kmínem obsaženém v kari koření u 17 leté dívky s polyvalentní potravinovou alergií a průduškovým astmatem pod nedostatečnou kontrolou.
Keywords: Patient Education as Topic; Beclomethasone; Adolescent; Dosage Forms; Carum; vzdělávání pacientů jako téma; potravinová anafylaxe; lékové transportní systémy; beklomethason; injekce intramuskulární; potravinová alergie; anafylaxe; kmín; Anaphylaxis; First Aid; lidé; Injections, Intramuscular; Epinephrine; Asthma; první pomoc; bronchiální astma; Female; ženské pohlaví; adrenalin; lékové formy; Humans; Drug Delivery Systems; Food Hypersensitivity; autoinjektor; mladiství