Etické otázky činnosti iniciativy Project Prevention - Lososová, Amalie (Adiktologie, 2011)
Článek představuje eticky zajímavou iniciativu Project Prevention, která v současnosti funguje v USA a ve Velké Británii. Organizace nabízí uživatelům/uživatelkám a závislým na návykových látkách i alkoholu dlouhodobou regulaci porodnosti včetně trvalé sterilizace za poskytnutí finanční odměny. Autorka diskutuje argumenty stojící proti činnosti této iniciativy i ty, které by její názory a postoje mohly podporovat. V závěru se zamýšlí nad možnými východisky či řešeními této eticky sporné situace.
Keywords: eugenika; nátlak; Male; Eugenics; informovaný souhlas pacienta; osobní autonomie; United Kingdom; sterilizace; alkoholici; Alcoholics; Coercion; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Motivation; věnování darů; mužské pohlaví; Gift Giving; Foundations; informovaný souhlas; Income; nadace; Sterilization; etické aspekty; Informed Consent; lidé; United States; motivace; ženské pohlaví; příjem; sterilizace reprodukční; Humans; kontrola chování; Behavior Control; drogová závislost; sociální podmínky; Spojené království; Social Conditions; Financing, Organized; Sterilization, Reproductive; Ethics, Medical; Spojené státy americké; Personal Autonomy; lékařská etika; Female; finanční odměna; financování organizované; Substance-Related Disorders