Kloubní chondrokalcinóza jako příčina recidivující polyartritidy u diabetika 1. typu - Scheinost, Michal; Pátková, Helena; Fajtlová, Vendula (Kazuistiky v diabetologii, 2011)
Kazuistika popisuje případ polyartritidy nosných kloubů u pacientky s diabetes mellitus 1. typu, včetně diagnostického programu, který vedl k průkazu kloubní chondrokalcinózy. Po zjištění příčiny polyartritidy bylo nutné vyloučit spektrum onemocnění spojených s kloubní chondrokalcinózou. Prozatím zůstává nejasné, zdali jde o koincidenci dvou onemocnění nebo kauzální vztah.
Keywords: Hyaluronic Acid; Humans; chondrokalcinóza; lidé středního věku; Middle Aged; kyselina hyaluronová; Arthralgia; kolenní kloub; injekce intraartikulární; Knee Joint; Chondrocalcinosis; Diabetes Mellitus, Type 1; diabetes mellitus 1. typu; artralgie; ženské pohlaví; lidé; artritida; Injections, Intra-Articular; Arthritis; Female