Polytrauma u pacienta po úrazu elektrickým proudem - Pafčuga, Igor; Šuca, Hubert; Brož, Ludomír; Tokarik, Monika (Hojení ran (Cheb), 2011)
Předkládáme případ pacienta (37 let) s polytraumatem po pádu ze střechy vagónu, následkem zasažení elektrickým proudem s nutností urgentní resuscitace. Během komplikované léčby byla nutná evakuace epidurálního hematomu (EDH) vpravo, umělá plicní ventilace (UPV), ošetřování popelených ploch s autotransplantací. Po osmdesáti dnech byl zahojený pacient přeložen na spádovou chirurgii k doléčení a rehabilitaci.
Keywords: dospělí; popálení elektrickým proudem; Wound Healing; Critical Care; Humans; polytrauma; Accidental Falls; lůžka; Nephrectomy; kraniotomie; apnoe; Multiple Trauma; Skin Transplantation; First Aid; transplantace kůže; Beds; první pomoc; nefrektomie; mužské pohlaví; kardiopulmonální resuscitace; Craniotomy; Adult; nekróza; úrazy pádem; umělé dýchání; autologní transplantace; autotransplantace; Respiration, Artificial; Burns, Electric; Cardiopulmonary Resuscitation; lidé; hojení ran; Apnea; popáleniny; péče o pacienty v kritickém stavu; Male; Necrosis; Transplantation, Autologous