Využití traktografie začleněné do neuronavigace při operacích intraaxiálních tumorů mozku uložených v těsné blízkosti kortikospinální dráhy - Neuman, Eduard; Svoboda, Tomáš; Fadrus, Pavel; Keřkovský, Miloš; Šprláková-Puková, Andrea (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2011)
Cíl: Práce hodnotí přínos traktografie kortikospinální dráhy začleněné do neuronavigace při operacích intraaxiálních nádorů mozku, jež se nacházejí v těsné blízkosti kortikospinální dráhy. Soubor a metodika: Traktografie je využívána v kombinaci s elektrofyziologickými metodami (se subkortikální elektrickou stimulací k vybavení motorických evokovaných potenciálů) k nalezení kortikospinální dráhy. Soubor tvoří pět pacientů s intraaxiálním tumorem (astrocytomy gr. II–IV). Výsledky: U všech pacientů v souboru se podařilo elektrostimulací potvrdit kortikospinální dráhu v přibližné lokalizaci předpovězené traktografií. Resekce byla ukončována při vybavení motorických evokovaných potenciálů při stimulačním proudu 15 mA (monopolární stimulace, train čtyř impulzů o frekvenci 500 Hz a šířce 400 μs). V souboru nevznikl nový trvalý neurologický deficit. Závěry: I když se vzhledem k posunům mozkové tkáně, ke kterým dochází při resekci tumoru, domníváme, že nelze dostatečně spoléhat pouze na zobrazení kortikospinální dráhy neuronavigací bez elektrofyziologického ověření jejího průběhu, jeví se traktografie jako cenné vodítko k nalezení průběhu kortikospinální dráhy v operačním poli.
Keywords: Surgery, Computer-Assisted; Magnetic Resonance Imaging; Statistics as Topic; traktografie; pyramidové dráhy; zobrazování difuzních tenzorů; nádory mozkové komory; zobrazení difuzních tenzorů; statistika jako téma; Outcome and Process Assessment, Health Care; Anisotropy; lidé; magnetická rezonanční tomografie; Neurosurgical Procedures; motorické evokované potenciály; glioblastom; neurochirurgické výkony; Glioblastoma; Brain Diseases; Evoked Potentials, Motor; mozkové nádory; Astrocytoma; anizotropie; nemoci mozku; Diffusion Tensor Imaging; Pyramidal Tracts; Neuronavigation; Cerebral Ventricle Neoplasms; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); chirurgie s pomocí počítače; astrocytom; neuronavigace; Humans