Neuroendokrinné nádory horného tráviaceho traktu, charakteristika a porovnanie efektivity lokalizačnej diagnostiky - Hyrdel, Rudolf; Režňák, Ivan; Hyrdel, Peter; Poláček, Hubert; Poláček, Hubert; Hladká, Mária; Agouba, S. M; Janík, Ján; Laca, Ľudovít (Vnitřní lékařství, 2011)
Na neuroendokrinné nádory treba myslieť pri každodennej klinickej praxi, nakoľko ich výskyt v ostatných 5 rokoch prekročil aj spoločný výskyt pacientov s karcinómom pažeráka, žalúdka a pankreasu. Včas a správne diagnostikovaní pacienti s neuroendokrinnými nádormi majú reálnu šancu na úplné vyliečenie. Diagnostika bola ešte v nedávnom minulom storočí značne neefektívna (vyše 40 % nádorov aj po vyšetrení USG, CT, MR a AG ostávalo nelokalizovaných, t. j. okultných). Až posledné 2 desaťročia priniesli zásadný obrat v ich diagnostike. Najmä zavedenie somatostatínovej receptorovej scintigrafie (SRS) a endoskopickej ultrasonografie (EUS) zvýšili senzitivitu lokalizačnej diagnostiky až k 90 %. V našej práci porovnávame úspešnosť lokalizačnej diagnostiky u 22 pacientov s operačne a histologicky potvrdenou diagnózou NETu pankreasu a duodena. Týmto pacientom bola urobená SRS, a spoločne s ňou aj CT a/alebo NMR, ale aj klasické USG a EUS. Z nášho porovnania vyšla jednoznačne ako najefektívnejšia endoskopická ultrasonografia s 90% senzitivitou.
Keywords: Radionuclide Imaging; biologické markery; Diagnostic Techniques, Digestive System; lidé; magnetická rezonanční tomografie; Prognosis; endosonografie; prognóza; Digestive System Neoplasms; Neuroendocrine Tumors; Disease Management; Magnetic Resonance Imaging; časná detekce nádoru; nádory trávicího systému; Endosonography; senzitivita a specificita; počítačová rentgenová tomografie; Sensitivity and Specificity; diagnostické techniky gastrointestinální; ultrasonografie; neuroendokrinní nádory; Humans; nádory duodena; Diagnostic Imaging; Ultrasonography; diagnostické zobrazování; Biomarkers; management nemoci; Early Detection of Cancer; radioisotopová scintigrafie; Tomography, X-Ray Computed; nádory slinivky břišní; Pancreatic Neoplasms; Duodenal Neoplasms