Keratinové fragmenty jako sérologický ukazatel u nemocných s jaterní chorobou - Lata, Jan; Mrlianová, H; Stibůrek, Oldřich; Nožička, Jan; Čermáková, Zdeňka; Drozd, Pavel (Vnitřní lékařství, 2011)
Úvod: Stanovení antigenu M 30 se zdá být citlivou metodou k hodnocení apoptózy hepatocytů. Cílem naší práce bylo zavedení této metodiky, porovnání hodnot M 30 u nemocných s jaterními chorobami a zdravými kontrolami a nalezení případných vztahů hodnot M 30 s dalšími parametry. Metodika: Antigen M 30 byl vyšetřen u 25 nemocných s jaterní chorobou a 30 zdravých kontrol. Tyto výsledky byly porovnány, u nemocných s jaterními chorobami byly korelovány s řadou klinických i laboratorních hodnot včetně tissue polypeptide-specific antigenu (TPS) a statisticky zhodnoceny. Výsledky: Nalezli jsme průkazné rozdíly mezi hodnotami M 30 pro kontrolní skupinu a skupinu nemocných s jaterní chorobou. Zhodnocením korelací mezi M 30 a všemi sledovanými parametry byla zjištěna jen průkazná korelace mezi M 30 a ALT, vysoce signifikantní korelace mezi M 30 a AST a vysoce signifikantní korelace mezi M 30 a TPS. Závěr: Antigen M 30 je citlivý ukazatel jaterního poškození. Vzhledem k vysoce signifikantní korelaci s TPS lze předpokládat, že TPS by mohl být u některých jaterních chorob klinicky použitelným ukazatelem apoptózy.
Keywords: keratinové fragmenty; Humans; Epitopes; Transaminases; apoptóza hepatocytů; jaterní cirhóza; tissue polypeptide-specific antigen; Biomarkers, Tumor; Liver Diseases; financování organizované; klinické laboratorní techniky; sérologické testy; Financing, Organized; lidé; Liver Cirrhosis; Antigens, Neoplasm; TPS; apoptóza; antigeny nádorové; nádorové biomarkery; transaminasy; nemoci jater; jaterní onemocnění; Clinical Laboratory Techniques; keratin-18; Statistics as Topic; Hepatocytes; Serologic Tests; epitopy; hepatocyty; statistika jako téma; M 30 antigen; Apoptosis; Keratin-18