Přežívání nemocných po TIPS ve Fakultní nemocnici Hradec Králové - Šembera, Štěpán; Jirkovský, Václav; Fejfar, Tomáš; Šafka, Václav; Renc, Ondřej; Raupach, Jan; Chovanec, Vendelín; Lojík, Miroslav; Krajina, Antonín; Hůlek, Petr (Vnitřní lékařství, 2011)
Cíl: Analyzovali jsme přežívání nemocných po TIPS (transjugulární intrahepatální portosystémové spojce) ve Fakultní nemocnici Hradec Králové dle věku, etiologie jaterní nemoci, Childova-Pughova skóre a indikace k výkonu. Soubor nemocných a metodika: Od září roku 1992 do srpna roku 2010 byl ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové vytvořen TIPS 848 nemocným. Ti byli rozděleni do skupin dle výše jmenovaných kritérií. Přežívání jsme analyzovali pomocí Kaplan-Meierových křivek. Rozdíly mezi skupinami jsme posuzovali pomocí log-rank testu. Výsledky: Jeden měsíc po TIPS nepřežívá 10 % nemocných, 5 let přežívá 40 % nemocných a 10 let 20 % nemocných. Statisticky významné rozdíly jsme našli mezi skupinami dělenými podle Childovy-Pughovy klasifikace (A vs B p = 0,0053; B vs C p < 0,0001), indikace k výkonu (indikace prevence recidivy krvácení se liší od indikace pro refrakterní ascites p = 0,0001 i od indikace zástavy akutního krvácení p = 0,026); etiologie jaterní nemoci (nemocní s alkoholovou cirhózou se liší od nemocných s Buddovým-Chiariho syndromem p < 0,0001 i od nemocných s chronickou virovou hepatitidou p = 0,024). Závěr: Přežívání nemocných po TIPS ovlivňuje Childovo-Pughovo skóre, indikace k výkonu a etiologie jaterní nemoci.
Keywords: financování organizované; Kaplan-Meier Estimate; nemoci jater; Hypertension, Portal; portální hypertenze; Female; transjugulární intrahepatální portosystémový zkrat; Liver Cirrhosis; Age Factors; ženské pohlaví; Kaplanův-Meierův odhad; jaterní cirhóza; věkové faktory; lidé; výběr pacientů; Patient Selection; Buddův-Chiariho syndrom; virová hepatitida u lidí; míra přežití; indikace; Financing, Organized; retrospektivní studie; Liver Diseases; Male; Budd-Chiari Syndrome; Hepatitis, Viral, Human; jaterní onemocnění; transjugulární intrahepatální portosystémová spojka; Survival Rate; Childovo-Pughovo skóre; mužské pohlaví; Portasystemic Shunt, Transjugular Intrahepatic; Retrospective Studies; Humans