Dlouhodobé zkušenosti s operačním léčením patologických stavů femoropatelárního kloubu - Pink, Miloslav; Komprda, Tomáš; Skládal, Martin; Mikláš, Miroslav (Ortopedie, 2011)
Úvod: Afekce femoropatelárního kloubu je možno rozdělit na dvě velké základní skupiny podle toho, zda je patella stabilní nebo nestabilní. Metoda a materiál: Během 15 let (1992–2007) jsme operovali a vyhodnotili 266 pacientů s poruchami femoropatelárního kloubu. U 85 pacientů (32 %) se jednalo o chronické chondropatie se stabilní patellou s průměrným věkem 32 roků (14–52). Celkem 181 pacientů (68 %) mělo recidivující, traumatickou nebo habituální dislokaci patelly s průměrným věkem 22 let (12–40 let). Pacienty jsme sledovali v průměru 4 roky, nejméně 6 měsíců, nejdéle 10 roků. Výsledky: U chronických chondropatií byly výsledky dobré v 19 %, uspokojivé v 59 %, špatné ve 22 %. U dislokací pately dobré výsledky byly v 59 %, uspokojivé 35 %, špatné 6 %. Výborných pooperačních výsledků jsme v obou skupinách nedosáhli. Diskuze: U dislokací se nám velmi osvědčila operace podle Campbell-Roux-Goldthwait, a to nejen u dětí, kde je zvláště výhodná, ale i u dospělých. Abychom předešli recidivám dislokace patelly, ošetřili jsme stejným způsobem i tzv. traumatické dislokace. Tato operace však zřejmě není vhodná pro chronické subluxace. V těchto případech se nám osvědčila transpozice tuberositas tibiae. Závěr: U chronických chondropatií je operace indikována až po neúspěchu intenzivní konzervativní terapie. U centrovaných patell považujeme za metodu volby operace zajišťující antepozice patelly s uvolněním retinakulí. U necentrovaných symptomatických patell je vhodná dozovaná transpozice tuberositas tibiae. U recidivujících nebo habituálních dislokací dává spolehlivé výsledky kombinovaná operace podle Campbell-Roux-Goldthwait.
Keywords: dislokace; Humans; totální endoprotéza kolene; ortopedické výkony; Cartilage, Articular; Femur; nemoci chrupavky; Patellar Dislocation; femur; subluxační postavení kloubu; Longitudinal Studies; chondropatie; výsledek terapie; patela; Arthroplasty, Replacement, Knee; patelofemorální kloub; Treatment Outcome; Patella; Cartilage Diseases; lidé; Bone Malalignment; Orthopedic Procedures; Patellofemoral Joint; kloubní chrupavka; luxace pately; longitudinální studie