Pacient s chorobou štítné žlázy v ordinaci praktického lékaře - Fryšák, Zdeněk; Karásek, David; Halenka, Milan (Medicína pro praxi, 2011)
Výskyt onemocnění štítné žlázy v populaci lze četností srovnat s incidencí diabetu. O pacienty s chorobou štítné žlázy není evidentně nouze. Klasický propedeutický přístup v kombinaci s moderní ultrasonografií opírající se o dostatečně široké, dostupné spektrum laboratorních metod umožňuje lékaři, který je v problematice orientován, stanovit již v ambulantním režimu s poměrně velkou přesností a spolehlivostí diagnózu tyreopatie. Dostupnost a relativní lehkost s níž lze často dospět k závěru může svádět k mylné představě, že diagnostický proces je snadný a bez úskalí. Že tomu tak není, by čtenáře měly přesvědčit následující řádky.
Keywords: nádory štítné žlázy; diferenciální diagnóza; hashitoxikóza; nemoci štítné žlázy; tyreoiditida; záněty štítné žlázy; lidé; Diagnosis, Differential; diagnostické techniky endokrinologické; Thyroid Neoplasms; Diagnostic Techniques, Endocrine; Thyroid Diseases; autoimunitní tyreoiditis; Graves-Basedowova choroba; Thyroiditis; primární zdravotní péče; Primary Health Care; endokrinní oftalmopatie; tyreopatie; Humans