Aktuální trendy v léčbě bolesti - Hakl, Marek; Leštianský, Boris (Medicína pro praxi, 2011)
V posledním roce jsme se v oblasti léčby bolesti setkali s řadou novinek. Byly publikovány nové doporučené postupy pro léčbu neuropatické bolesti EFNS, objevily se nové účinné látky a nové lékové formy. Z novinek pro systémové podávání jsou to především nové transmukózní fentanyly pro léčbu průlomové bolesti u onkologických pacientů a nová účinná látka tapentadol, která by se měla objevit nejdříve v retardované formě a následně i ve formě s rychlým uvolňováním. Obohacena je i skupina steroidních antiflogistik o novou molekulu lornoxicam. Zajímavé novinky se objevily i v oblasti lokální léčby neuropatické bolesti, pro léčbu postherpetické bolesti je určena náplast s 5% lidokainem a pro léčbu všech mononeuropatií náplast pro jednorázovou aplikaci s 8% kapsaicinem.
Keywords: Analgesics; piroxikam; antiflogistika; antikonvulziva; kapsaicin; neuralgie trigeminu; Humans; lidé; Piroxicam; neuralgie; Capsaicin; Antidepressive Agents, Tricyclic; analgetika; opioidní analgetika; lornoxicam; Polyneuropathies; Administration, Cutaneous; fentanyl; antidepresiva tricyklická; aplikace kožní; Analgesics, Opioid; Tapentadol; receptory opiátové mu; polyneuropatie; Trigeminal Neuralgia; Anti-Inflammatory Agents; Neuralgia, Postherpetic; Anticonvulsants; postherpetická neuralgie; neuropatická bolest; průlomová bolest; Neuralgia; tapentadol; transmukózní fentanyl; Receptors, Opioid, mu; Breakthrough Pain; Fentanyl