Použití chemoterapie v kombinaci s cílenou biologickou léčbou u diseminovaného kolorektálního karcinomu: kazuistika dlouhodobé a výrazné klinické odpovědi - Němeček, Radim; Vyzula, Rostislav (Klinická onkologie, 2011)
Východiska: Kolorektální karcinom je v České republice druhou nejčastější malignitou. Základní léčebnou metodou diseminovaného onemocnění je systémová paliativní chemoterapie založená na aplikaci 5-fluorouracilu s leukovorinem a irinotekanem, event. oxaliplatinou. Kombinací s cílenou biologickou léčbou monoklonálními protilátkami proti vaskulárnímu endotelovému růstovému faktoru (VEGF) a receptoru pro epidermální růstový faktor (EGFR) lze při včasné indikaci docílit výrazných a dlouhodobých klinických odpovědí. Případ: Kazuistika demonstruje průběh onemocnění 34letého pacienta s adenokarcinomem sigmatu (stadium Dukes C), který byl po primární operaci v roce 2002 a po zajištění adjuvantní chemoterapií režimem FOLFIRI (12 sérií) po dobu 5 let bez známek nádorového onemocnění. V listopadu roku 2007 došlo k solitárnímu relapsu v retroperitoneu, následovala neradikální operace (pozitivní okraje), adjuvantní chemoterapie režimem FOLFOX 4 (12 sérií) a cílená radioterapie na oblast retroperitonea (do května roku 2008). Vzhledem k časnému relapsu onemocnění v červnu roku 2008 (podklíček, hrudní stěna, retroperitoneum) byla zahájena I. linie paliativní chemoterapie režimem XELIRI + bevacizumab s efektem parciální remise (PR) po 3 měsících a dosažení kompletní remise onemocnění (CR) po 6 měsících léčby. V léčbě bevacizumabem v monoterapii pokračováno dalších 8 měsíců do března roku 2010, kdy došlo k progresi na plicích. Po vyloučení mutace genu KRAS byla zahájena II. linie paliativní bio-chemoterapie režimem irinotekan + cetuximab, která vykázala rovněž velmi dobrý efekt – dosažení téměř kompletní remise po necelých 6 měsících léčby a udržení této remise po dalších 6 měsíců při monoterapii cetuximabem. To vše při minimální toxicitě léčby a velmi dobré kvalitě života prezentovaného pacienta. Závěr: Uvedená kazuistika demonstruje dnešní možnosti systémové léčby diseminovaného kolorektálního karcinomu se snahou o postupné využití všech používaných cytostatik v kombinaci s biologickou léčbou. Je-li cílená léčba monoklonálními protilátkami proti VEGF a EGFR v kombinaci s chemoterapií podána včas, může vést k dlouhodobým a výrazným klinickým výsledkům.
Keywords: Chemotherapy, Adjuvant; Disease Progression; adjuvantní radioterapie; Vascular Endothelial Growth Factor A; metastázy nádorů; paliativní péče; Biological Therapy; irinotekan; Radiotherapy, Adjuvant; Antibodies, Monoclonal; Antineoplastic Agents; lidé; cetuximab; Adult; retroperitoneální nádory; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; vaskulární endoteliální růstový faktor A; dospělí; ErbB Receptors; Palliative Care; adjuvantní chemoterapie; Disease-Free Survival; kolorektální nádory; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Male; Colorectal Neoplasms; erbB receptory; progrese nemoci; Camptothecin; Cetuximab; Humans; Retroperitoneal Neoplasms; kamptothecin; mužské pohlaví; Bevacizumab; Adenocarcinoma; Irinotecan; přežití bez známek nemoci; bevacizumab; protinádorové látky; Neoplasm Metastasis; adenokarcinom; monoklonální protilátky; biologická terapie