Spontánní regrese jaterního infantilního hemangiomu - Mihál, Vladimír; Michálková, Kamila (Pediatrie pro praxi, 2011)
Tumory jater u dětí tvoří jen 1–5 % ze všech dětských nádorů. Jaterní hemangiom je nejčastější benigní nádor jater v dětství. Autoři popisují případ postnatální diagnostiky jaterního hemangiomu, který byl nalezen při prvním ultrazvukovém vyšetření. U dítěte nebyly přítomny žádné kožní léze – hemangiomy ani petechie. Infantilní jaterní hemangiom byl opakovaně vyšetřený pomocí ultrazvuku, který u dítěte ve věku 15 měsíců potvrdil jeho předpokládanou spontánní regresi.
Keywords: Hepatomegaly; časové faktory; játra; nádory jater; novorozenec; Infant, Newborn; Neoplasm Regression, Spontaneous; spontánní regrese nádoru; Infant, Premature; Humans; Liver; Time Factors; lidé; Liver Neoplasms; novorozenec nedonošený; Hemangioma; hemangiom; hepatomegalie