Základní fakta o hyperurikemii a dně - Suchý, David (Praktické lékárenství, 2011)
Terapie dny má tři základní cíle. Léčbu akutních atak, prevenci vzniku akutních atak a léčbu chronické dny. V posledních letech došlo k pokroku v používání starších léčiv a k vývoji nových. Febuxostat je nový, nepurinový, selektivní inhibitor xantinoxidázy s výraznějším účinkem než allopurinol. Jeho účinnost byla potvrzena ve studiích fáze III, kde ve skupině léčené febuxostatem dosáhlo signifikantně více pacientů primárního cíle (urikemie < 360 μmol/l). Febuxostat byl účinnější ve skupině pacientů se zhoršenými renálními funkcemi. Dlouhodobé extenze studií III. fáze potvrdily setrvalou účinnost a bezpečnost febuxostatu. U pacientů, kteří dosáhli cílové hodnoty urikemie, byl zaznamenán trvalý pokles výskytu dnavých atak, u více než 50 % pacientů došlo k vymizení tofů. Incidence nežádoucích účinků léčby febuxostatem je pravděpodobně stejná jako při léčbě allopurinolem. Febuxostat je nový, účinný lék k dlouhodobé léčbě dny.
Keywords: Gout; Urolithiasis; Hyperuricemia; kyselina močová; Allopurinol; Diet Therapy; Cyclooxygenase 2 Inhibitors; chronická nemoc; urolitiáza; Uric Acid; urikosurika; Chronic Disease; Arthritis, Gouty; Thiazoles; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; léčba; antiflogistika nesteroidní; akutní nemoc; Acute Disease; thiazoly; dnavá artritida; Uricosuric Agents; lidé; inhibitory cyklooxygenasy 2; dietoterapie; Humans; dna (nemoc); Colchicine; kolchicin; alopurinol; hyperurikemie