Poranění slinivky břišní - Rupert, Karel; Špidlen, Vladimír; Duras, Petr (Rozhledy v chirurgii, 2011)
Poranění pankreatu je poměrně vzácné, vyskytuje se asi u 10 % závažných traumat břišní dutiny, přičemž 65 % z těchto úrazů vznikne při tupém poranění břicha. Vzhledem k anatomické lokalizaci slinivky břišní se její izolované poranění vyskytne výjimečně, přibližně do 5 % úrazů. Na mortalitu tohoto onemocnění má vliv mnoho faktorů, především věk zraněného, závažnost poranění, délka šoku, eventuální přidružená traumata, časnost stanovení diagnózy a správnost léčby. Autoři uvádějí 4 kazuistiky poranění slinivky břišní, na kterých dokumentují diagnostické a léčebné postupy u těchto velmi závažných traumat.
Keywords: pankreatoduodenektomie; dospělí; Hemorrhage; Tomography, X-Ray Computed; krvácení; předškolní dítě; Humans; chirurgie trávicího traktu; Pancreaticoduodenectomy; Risk Assessment; Reoperation; Amylases; laparotomie; Observation; pozorování; mužské pohlaví; Child, Preschool; Adult; amylasy; poranění břicha; výsledek terapie; Digestive System Surgical Procedures; Postoperative Complications; Abdominal Injuries; Treatment Outcome; pooperační komplikace; hodnocení rizik; reoperace; lidé; léčba; Pancreas; diagnostika; pankreas; počítačová rentgenová tomografie; Male; Laparotomy