Perkutánní řešení symptomatické masivní hepatikolitiázy po předchozím operačním výkonu s biliodigestivní anastomózou - tři kazuistiky - Janoušek, Radim; Daněk, Tomáš; Vyhnálek, Petr; Hájek, Jan (Rozhledy v chirurgii, 2011)
Cíl: Uvést naše zkušenosti s perkutánním řešením symptomatické hepatikolitiázy jako pozdní komplikace u pacientů s biliodigestivní anastomózou. Metoda: Tři pacientky s biliodigestivní anastomózou nyní akutně symptomatické při prokázané litiáze žlučovodu nad anastomózou byly léčeny nejdříve perkutánní transhepatickou drenáží, poté přes perkutánní přístup speciální technikou užití endoskopického biliárního litotryptoru. Výsledky: Všechny výkony byly úspěšné bez bezprostředních komplikací a pacientky jsou dlouhodobě bez známek recidivy biliárních symptomů. Závěr: Perkutánní metody jsou bezpečnou a účinnou alternativní metodu odstranění konkrementů ze žlučovodů u pacientů s biliodigestivní anastomózou a mohou být použity jako alternativa chirurgického výkonu. Klíčová slova: biliodigestivní anastomóza – biliární litotrypse – konkrementy žlučových cest – perkutánní transhepatická cholangiografie a drenáž
Keywords: cholestáza; Gallstones; Cholangiography; Postoperative Complications; obstrukční žloutenka; chirurgie žlučových cest; nemoci žlučového ústrojí; litotripse; Aged; Anastomosis, Roux-en-Y; Biliary Tract Surgical Procedures; senioři; pooperační komplikace; Bile Ducts; Cholestasis; biliární litotrypse; balónková koronární angioplastika; jejunum; Jaundice, Obstructive; Rouxova Y-anastomóza; Biliary Tract Diseases; lidé; Drainage; ženské pohlaví; Humans; Jejunum; perkutánní transhepatická cholangiografie a drenáž; žlučové cesty; konkrementy žlučových cest; drenáž; Angioplasty, Balloon, Coronary; Female; Lithotripsy; lidé středního věku; cholangiografie; žlučové kameny; Middle Aged