Vplyv charakteristík testových položiek na výkon v teste pomenovania obrázkov u slovensky hovoriacich pacientov s rôznou etiológiou mozgovej patológie - Šteňová, Veronika; Cséfalvay, Zsolt (Československá psychologie, 2011)
Porucha pomenovania (anómia) môže byť jedným z prvých príznakov mozgovej patológie. Diagnostika procesu pomenovania je preto súčasťou neuropsychologického alebo logopedického vyšetrenia. Test pomenovania obrázkov v slovenskom jazyku bol vytvorený v roku 2009. Článok prináša analýzu výkonov klinickej populácie s anómiou v teste pomenovania obrázkov. Test bol administrovaný u 119 klientov s rôznou etiológiou mozgovej patológie. Výsledky výskumu ukázali, že vek osvojenia si slov, familiarita slov, predstaviteľnosť slov, frekvencia výskytu slov a vizuálna komplexnosť obrázkov signifikantne ovplyvňujú rýchlosť a presnosť vyhľadávania slov u dospelej klinickej populácie s anómiou.
Keywords: financování organizované; dospělí; Statistics as Topic; Female; klinická logopedie; statistika jako téma; Neuropsychological Tests; Adult; ženské pohlaví; Adolescent; Slovakia; neuropsychologické testy; nádory mozku; lidé; mozek; Financing, Organized; Brain Diseases; afázie; anomie; Male; Speech-Language Pathology; Aged; Brain; nemoci mozku; Brain Neoplasms; Anomia; lidé středního věku; Slovenská republika; senioři; mužské pohlaví; Aphasia; Middle Aged; mladiství; Humans