Hyperodoncie v české populaci - Kuklík, Miloslav; Kutinová, K; Handzel, Jan; Folovská, T; Kripnerová, T (Pohybové ústrojí. Pokroky ve výzkumu, diagnostice a terapii, 2011)
Úvod Hyperodoncie (HD) je definována jako porucha nebo anomálie zubů, které jsou odvozeny od zubní lišty. Dentes prelactales nejsou ve spojení s prvou či druhou denticí. Pravá HD souvisí s prvou nebo druhou denticí. Zdánlivá hyperodoncie je persistence mléčného zubu, který je nadpočetný v stálé dentici. Nejčastější lokalizace nadpočetných zubů je ve frontální oblasti horní čelisti a v oblasti molárů, nejméně v oblasti premolárů v dolní čelisti. Termín mesiodens značí nadpočetný zub mezi horními vnitřními řezáky. Soubor pacientů a metody Sledovali jsme 16 695 dětí (8 347 chlapců a 8 348 dívek) ve věku 6–16 let. Tyto děti byly systematicky vyšetřeny z hlediska standardní stomatologické preventivní a léčebné péče. U dětí s hyperodoncií bylo provedeno rodokmenové vyšetření. Výsledky Hyperodoncie byla potvrzena u 58 dětí s 62 nadpočetných zubů v stálé dentici a 12 dětí mělo 12 nadpočetných zubů v mléčné dentici. Převážně jsou postiženi chlapci (72,4 %, u HD stálého chrupu, resp. 75 % u HD mléčného chrupu). Nejčastější lokalizace je v horní čelisti. Familiární výskyt byl v 10 rodinách (10/58), anamnestické etiopatogeneticky významné faktory jsou přítomny v 28 rodinách. Většina dětí s HD stálé dentice potřebuje stomatologickou terapii, jednoduchou nebo chirurgickou extrakci, ortodontickou péči. U dětí s HD mléčného chrupu nebyla zapotřebí chirurgická extrakce, všechny extrakce byly jednoduché. HD je poměrně vzácné onemocnění, její výskyt kolísá okolo 0,5 %, v různých populacích je určitý stupeň variability, v naší kohortě je to frekvence 0,42 % .
Keywords: etiologie, patogeneza a dědičnost; Statistics as Topic; abnormality zubů; Dentition, Permanent; Tooth, Deciduous; dítě; statistika jako téma; empirické riziko opakování; Pedigree; Dentition, Mixed; rudimentární atavismus; rodokmen; stomatochirurgické výkony; Adolescent; ortodoncie; Genetic Research; lidé; populační frekvence; zubní lišta; dentice trvalá; Tooth, Supernumerary; zuby přespočetné; dentice smíšená; Tooth Abnormalities; Oral Surgical Procedures; genetický výzkum; hyperodoncie; Child; Orthodontics; zuby mléčné; mladiství; Humans