Časná repolarizace – marker fibrilace komor? - Procházka, Jiří; Wohlfahrt, Peter; Adámková, Věra (Cor et Vasa (Brno), 2011)
Elevace přechodu mezi komplexem QRS a úsekem ST na EKG křivce označovaná jako „časná repolarizace“ byla léta považována za fyziologickou variantu normy vyskytující se u mladých a fyzicky aktivních jedinců. V současnosti roste počet prací, které prokazují souvislost tohoto fenoménu se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem. Studie u pacientů s idiopatickou fi brilací komor (IVF) potvrdily vyšší riziko maligních komorových arytmií u osob s časnou repolarizací. Také v běžné populaci byla elevace J bodu ve spodních svodech spojena se zvýšeným rizikem arytmické a kardiální smrti. Předkládaný článek rozebírá současný stav poznání v oblasti epidemiologie, mechanismů vzniku, kardiovaskulárního rizika a péče o pacienty s časnou repolarizací. Zároveň upozorňuje na řadu nejasností, které budou muset být v budoucnu zodpovězeny v zájmu zlepšení predikce rizika a terapie. V neposlední řadě poukazuje na podobnosti a rozdíly s ostatními syndromy spojenými s předčasnou repolarizací, ať již vrozenými (syndrom Brugadových, syndrom krátkého QT), či získanými (akutní ischemie, hypotermie), které nově označujeme souhrnným názvem „J wave syndromy“.
Keywords: elektrokardiografie; Primary Prevention; Humans; syndrom Brugadových; Electrocardiography; Brugada Syndrome; lidé; náhlá srdeční smrt; „J wave syndromy“; sekundární prevence; Secondary Prevention; ERS; Syndrom časné repolarizace; fibrilace komor; Ventricular Fibrillation; Death, Sudden, Cardiac; primární prevence; Brugadův syndrom