Přehled hlavních novinek v postupech neodkladné resuscitace dle doporučení Evropské resuscitační rady z listopadu 2010. Co přinášejí pro stomatologickou praxi? - Málek, Jiří; Hájek, Pavel (LKS, 2011)
Evropská rada pro resuscitaci - European Resuscitation Council (ERC) - publikuje od roku 1992 soubor doporučení jednoduchých a přitom účinných postupů kardiopulmonální resuscitace (KPR), od r. 2000 v pětiletých intervalech. Nejnovější doporučení této komise bylo vydáno 18. 11. 2010. V aktualizovaném algoritmu resuscitace nedošlo ve srovnání s doporučeními z r. 2005 (viz LKS č. 10/2006) k zásadním změnám. Hlavní důraz je kladen na kvalitní a nepřerušovanou zevní masáž srdeční a provedení časné defibrilace v indikovaných případech. Zůstává i nadále poměr hrudních kompresí a umělé plicní ventilace v poměru 30 : 2 u dospělých i u dětí starších jednoho roku. Lékem volby během resuscitace je adrenalin, který se u dospělých v dávce 1 mg podává při asystolii ihned, při fibrilaci komor po třetím neúspěšném výboji, a to do žíly, nebo intraoseálně. Podání adrenalinu do trachey se již nedoporučuje. Rovněž amiodaron v dávce 300 mg se podává v případě komorové fibrilace po 3. neúspěšném výboji, atropin se již během resuscitace nepoužívá, jeho zbylá indikace je bradykardie, která působí hemodynamickou nestabilitu. Ani v resuscitaci dětí nedošlo k významným změnám, důraz je kladen jak na odstranění hypoxie, jako hlavní příčiny zástavy srdce v dětském věku, tak i provádění účinné zevní masáže srdeční a časné defibrilace v indikovaných případech.
Keywords: urgentní zdravotnické služby; Humans; asfyxie; doporučené postupy; cizí tělesa; Cardiopulmonary Resuscitation; Foreign Bodies; lidé; kardiopulmonální resuscitace; anafylaxe; Anaphylaxis; neodkladná resuscitace; Asphyxia; život ohrožující stavy; Malpractice; srdeční arytmie; zanedbání povinné péče; Arrhythmias, Cardiac; Emergency Medical Services