Dentoalveolární kompenzační mechanizmus u pacientů s asymetrií dolní čelisti - Procházková, Hana; Tycová, Hana; Kučera, Josef; Kaspříková, Nikola (Ortodoncie, 2011)
Cílem práce bylo zjistit, jak reaguje dentoalveolární komplex v laterálním úseku chrupu na odchýlení brady od střední linie obličeje a zda se na kompenzačních pochodech podílejí svými sklony více zuby nebo alveolární výběžky. Naměřené hodnoty byly porovnány s hodnotami získanými u kontrolní skupiny pacientů bez asymetrie dolní čelisti. Do studie bylo zahrnuto celkem 42 dospělých pacientů. Mezi oběma skupinami byly nalezeny signifikantní rozdíly především ve sklonu druhých premolárů a ve výšce obličejových etáží na straně opačné, nezbyla odchýlená brada. našich výsledků jednoznačně vyplývá, že kompenzační mechanizmus se projevuje zejména sklony zubů a méně sklony alveolárních výběžků a to převážně v dolním zubním oblouku.
Keywords: Chin; Tooth; počítačová tomografie s kuželovým svazkem; kefalometrie; Cephalometry; Mandible; Cone-Beam Computed Tomography; Humans; Dental Arch; lidé; zuby; Alveolar Process; processus alveolaris; mandibula; zubní oblouk; brada