Ergonomie práce a zlepšování vybraných zdravotních parametrů - Šoltys, Lukáš; Fajfrová, Svatava; Melichová, Kateřina (Kongres pracovního lékařství s mezinárodní účastí, 2011)
Ergonomie práce je základním nástrojem ke snižování pracovní zátěže zaměstnanců zejména v odvětvích, kde základním pracovním prostředkem zůstává používání svalového aparátu horních končetin. Jedná se především o práci ve výrobních a zpracovatelských závodech, na území ČR převážně v odvětví automobilového průmyslu. Při realizaci projektu „Ergonomie práce a ochrana zdraví zaměstnanců“ se na vybraných pracovištích zabýváme ergonomií výrobního procesu ve vztahu k pracovnímu riziku lokální svalové zátěže a pracovní polohy. K analýze rizika lokální svalové zátěže využíváme standardizovanou metodu integrované elektromyografie, standardizovanými metodami posuzujeme rovněž ergonomii pracovní polohy. Při hodnocení efektu opatření sledujeme zdravotní stav pracovníků a psychickou odezvu organismu na pracovní zátěž. Z výsledků vyplývá, že systematická péče v oblasti ochrany zdraví a ergonomie práce vede ke snížení úrovně rizikových faktorů lokální svalové zátěže a pracovní polohy, a pozitivně se odráží na snížené míře zdravotních obtíží, únavy a neuritických obtíží pracovníků výroby.
Keywords: nemoci z povolání; Posture; postura těla; Primary Prevention; práce; lidé; primární prevence; Humans; Workload; Work; Stress, Psychological; průzkumy a dotazníky; pracovní zátěž; psychický stres; ergonomie; Risk Assessment; elektromyografie; hodnocení rizik; Electromyography; Ergonomics; Occupational Diseases; Surveys and Questionnaires