Problematika hodnotenia rinomanometrických nálezov - Perečinský, Slavomír; Legáth, Ľubomír; Tomčová, J; Varga, Marek; Furcoňová, Katarína; Dittrichová, P (Kongres pracovního lékařství s mezinárodní účastí, 2011)
Rinomanometria je objektívna vyšetrovacia metóda, slúžiaca na posúdenie nazálnej priechodnosti, všeobecne akceptovaná ako štandardná metóda merania nazálnej rezistencie. V pracovnom lekárstve má nenahraditeľný význam v diagnostickom algoritme profesionálnej rinitídy na verifikáciu súvislosti medzi anamnestickými údajmi pacienta a objektívnym potvrdením nazálnej obturácie. V súčasnosti však stále nie je presne stanovená horná hranica normy pre nazálnu rezistenciu, ktorá v rôznych prácach veľmi varíruje. Navyše korelácia medzi subjektívnym pocitom upchatého nosa a nameranou hodnotou nazálnej rezistencie nie je pevná. Cieľom prezentovanej práce bola analýza rinomanometrických vyšetrení u pacientov s alergickou rinitídou, pričom bola zisťovaná korelácia medzi anamnézou nazálneho dyspnoe a rinomanometrickým nálezom a možný vplyv peľovej sezóny na vyšetrenia. Na súbore vyšetrených pacientov boli zároveň stanovované fyziologické a patologické hodnoty nazálnej rezistencie, čo má zásadný význam pre hodnotenie rinomanometrických nálezov.
Keywords: rinomanometrie; Humans; lidé středního věku; Allergens; Occupational Medicine; Occupational Diseases; Female; dospělí; nemoci z povolání; alergeny; lidé; rýma; Adult; ženské pohlaví; pracovní lékařství; Male; Middle Aged; Statistics as Topic; Rhinomanometry; mužské pohlaví; statistika jako téma; Rhinitis