Myasthenia gravis na prahu 3. tisíciletí - Piťha, Jiří (Postgraduální medicína, 2012)
Myasthenia gravis je heterogenní autoimunitní onemocnění, v jehož důsledku dochází k omezení až blokádě nervosvalového přenosu. Klinicky se projevuje svalovou slabostí a únavností kosterního svalstva. Prevalence onemocnění je 150–190/milión, poměr žen k mužům je 2 : 1, přičemž častěji jsou postižené mladší ženy a starší muži. Imunopatologicky lze odlišit séropozitivní formu s produkcí protilátek proti acetylcholinovému receptoru a hyperplazií thymu, u dalšího typu choroby nacházíme atrofický thymus. U části nemocných lze prokázat protilátky proti svalově specifické tyrozinkináze. Specifická je paraneoplastická myastenie asociovaná s thymomem. U 15–20 % nemocných nejsou detekovatelné žádné protilátky. Diagnostika spočívá v klinickém vyšetření, stanovení protilátek a provedení elektrofyziologického vyšetření. Terapie je buď symptomatická, nebo patogeneticky orientovaná. Část nemocných je indikovaná k thymektomii. Důležitý je management onemocnění, spočívající v trvalé dispenzarizaci symptomaticky nemocných.
Keywords: Therapeutics; nervosvalový přenos; neuromuskulární příznaky a symptomy; mezioborová komunikace; myasthenia gravis; receptory cholinergní; karbamáty; Interdisciplinary Communication; lidé; Humans; imunosupresiva; Cholinesterase Inhibitors; Watchful Waiting; Neostigmine; Diagnostic Techniques, Neurological; intravenózní imunoglobuliny; Myasthenia Gravis; thymom; Thymoma; neostigmin; terapie; Diagnosis, Differential; Disease Attributes; Adrenal Cortex Hormones; diagnostické techniky neurologické; Neuromuscular Manifestations; nervosvalové spojení; diagnostika; cholinesterasové inhibitory; klinický obraz nemoci; Receptors, Cholinergic; pyridostigmin-bromid; Motor Endplate; hormony kůry nadledvin; nervosvalová ploténka; Immunosuppressive Agents; Carbamates; Pyridostigmine Bromide; Neuromuscular Junction; Immunoglobulins, Intravenous; diferenciální diagnóza; pozorné vyčkávání; acetylcholinový receptor