Nemoc z ukládání lehkých řetězců imunoglobulinu (light chain deposition disease) - Ščudla, Vlastimil; Minařík, Jiří; Pika, Tomáš (Vnitřní lékařství, 2012)
Cílem sdělení je předložení současných poznatků o relativně vzácném a v klinické praxi opomíjeném systémovém onemocnění podmíněném ukládáním lehkého řetězce imunoglobulinu κ nebo λ do tkáně ledvin i dalších životně důležitých orgánů, vedoucím k progresivní ztrátě funkce a konečnému orgánovému selhání. Vedle otázky etiopatogeneze a odlišení idiopatické formy nemoci z ukládání lehkých řetězců od forem asociovaných s mnohočetným myelomem, případně i s dalšími B lymfoproliferativními stavy, je nastíněna problematika klinického obrazu, současných možností diagnostiky, diferenciální diagnostiky i aktuálních možností léčby s využitím chemo-imunoterapie s použitím bortezomibu a vysokodávkované chemoterapie s podporou autologní transplantace krvetvorných buněk vedoucích k podstatnému zlepšení přirozeně nepříznivé prognózy tohoto stavu.
Keywords: pyraziny; Transplantation, Autologous; adjuvantní chemoterapie; Immunoglobulin Light Chains; Prognosis; Renal Insufficiency; Boronic Acids; renální insuficience; financování organizované; diferenciální diagnóza; Pyrazines; mnohočetný myelom; imunoterapie; Chemotherapy, Adjuvant; lidé; Lymphoproliferative Disorders; transplantace periferních kmenových buněk; Peripheral Blood Stem Cell Transplantation; klinické laboratorní techniky; Multiple Myeloma; index monoklonality lehkých řetězců κ/λ; autologní transplantace; prognóza; Clinical Laboratory Techniques; kyseliny boronové; bortezomib; lymfoproliferativní nemoci; Humans; Financing, Organized; Diagnosis, Differential; Immunotherapy; lehké řetězce imunoglobulinů; autologní transplantace kmenových buněk; Bortezomib