Vztah mezi snovými a realnými životními konflikty - Plháková, Alena (Psychoterapie (Brno), 2011)
Článek je zaměřen na psychoanalytické teorie snění a jeho funkcí. Autorka na základě svých dlouhodobých zkušeností s vedením malých výcvikových skupin univerzitních studentů prezentuje své pozorování, že konfliktní snové obsahy často souvisejís reálnými životními konflikty. V článku jsou uvedeny některé typické příklady. Opakující se sny lze chápat jako zprávy o přetrvávajících osobních problémech nebo jako pokus vyřešit vnitřní konflikty na vědomé i nevědomé úrovni. Tyto konflikty se mohou pravděpodobně promítnout do vnější reality nebo transformovat v symptomy.
Keywords: Humans; sny; Conflict, Psychological; symptomy; konflikt (psychologie); funkce snění; snové série; Psychotherapy, Group; Dreams; Mental Processes; Sleep; lidé; skupinová psychoterapie; duševní procesy; spánek