Dětská mozková obrna - Šišková, Dana (Revizní a posudkové lékařství, 2011)
Dětská mozková obrna (DMO) je onemocnění s časným postižením hybnosti a další komorbiditou způsobené neprogresivním poškozením nezralého, vyvíjejícího se mozku, tzn. v pre-, peri- a časně postnatálním období. Prevalence je udávána zhruba 2 na 1000 živě narozených dětí, největší je u dětí s velmi nízkou porodní hmotností. Na vzniku DMO se nejvíce podílí prematurita, porodní asfyxie nebo traumatismus. Dále se uplatňují infekce, vývojové vady, cévní příčiny. Podle klinického neurologického nálezu DMO dělíme na nejčetnější spastické (kvadru-, hemi-, diparézy), dystonicko-dyskinetické a ataktické formy. K popisu funkční úrovně můžeme použít GMFCS (Gross Motor Function Classification System). DMO nelze vyléčit, nelze dosáhnout normálního stavu. Léčba je týmová a není zaměřená jen na stránku pohybovou (fyzioterapie, botulotoxin, ortopedická léčba), ale i smyslovou (oftalmolog, foniatr), léčbu epilepse, péči o duševní, sociální rozvoj, rozvoj řeči, vzdělávání.
Keywords: novorozenecký screening; Cerebral Palsy; sociální péče; svalová spasticita; prenatální péče; botulotoxiny typu A; lidé; extrapyramidové dráhy; Muscle Spasticity; Infant; mezinárodní klasifikace nemocí; dítě; rehabilitace; Rehabilitation; příčiny DMO; komplexní léčba DMO; diagnostika DMO; Botulinum Toxins, Type A; Cerebellar Ataxia; Infant, Newborn; Diagnostic Techniques, Neurological; Humans; Diagnostic Imaging; diagnostické techniky neurologické; cerebelární ataxie; diagnostické zobrazování; International Classification of Diseases; Prenatal Care; novorozenec; klalsifikace DMO; Extrapyramidal Tracts; manipulace ortopedická; Social Welfare; Child; Neonatal Screening; mozková obrna; Manipulation, Orthopedic; kojenec