Predikce v medicíně – genom contra envirom - Brdička, Radim (Časopis lékařů českých, 2012)
Fenotyp člověka je ovládán genotypem – souborem genetických informací uložených v DNA. Pokud si pomůžeme s tradiční terminologií, jde o něco přes 20 000 genů, jejichž vliv na utváření fenotypu je různě „silný“ a uplatňuje se většinou v rámci celého genomu, tedy v prostředí plném působení ostatních genů. Výsledný efekt je závislý nejen na pevně stanovených programech, které jsme zdědili od svých předků (a jejichž minulost bychom mohli sledovat do samého počátku života na zemi, který začal používat informační molekuly nukleových kyselin), ale i na vnějších vlivech, které na organismus působily od okamžiku jeho vzniku jako individua. I když se úspěšně propracováváme k porozumění, co je nám dáno do vínku v podobě zděděných genetických informací, stále máme příliš veliký zmatek v hodnocení toho, co na nás působilo během našeho života a jen málo víme, jaký měl ten který vliv význam. Proto jakákoliv predikce toho, co nás čeká a nemine, by měla být omezena na „nesporné“ situace a v každém případě – tzv. vysoce kvalifikovaná a odpovědná.
Keywords: Multifactorial Inheritance; Genetics, Medical; epigenetika; Humans; epigenomika; interakce genů a prostředí; Genetic Pleiotropy; Penetrance; životní prostředí; Epigenomics; Environment; mutace; monogenní dědičnost; genom; financování organizované; penetrance; Phenotype; Toxicogenetics; genetická pleiotropie; Genome; lidé; Genotype; Financing, Organized; genetické riziko; DNA genom; toxikogenomika; DNA; fenotyp; Genetic Predisposition to Disease; genetická predispozice k nemoci; toxikogenetika; Heredity; multifaktoriální dědičnost; Gene-Environment Interaction; genotyp; genetické testování; Genetic Testing; Mutation; dědičnost; pleiotropie; lékařská genetika