Podpora účelné farmakoterapie a zdravotní pojišťovny - teorie a praxe - Prokeš, Michal; Vitásek, Zdeněk (Revizní a posudkové lékařství, 2011)
Pro optimalizaci preskripce je vhodné poskytovat lékařům zpětnou vazbu prostřednictvím jejího hodnocení. Hodnocení je založeno na statistickém zpracování preskripčních dat, pomocí kterého je možno u jednotlivých lékařů identifikovat určité farmakoterapeutické problémy. Článek přehledným způsobem informuje o tom, co je to podpora účelné (racionální) farmakoterapie (PÚF), jakým způsobem mohou do tohoto procesu zasahovat zdravotní pojišťovny, a upozorňuje na některá úskalí takového zasahování.
Keywords: zdravotní pojištění; Statistics as Topic; Drug Resistance; statistika jako téma; Age Factors; Peer Review, Health Care; Drug Therapy; Polypharmacy; Disability Evaluation; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; léková rezistence; Insurance, Health; věkové faktory; lidé; Evropská unie; Anti-Bacterial Agents; posudkové řízení ve zdravotní péči; farmakoterapie; Drug Prescriptions; nežádoucí účinky léčiv; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Czech Republic; Practice Guidelines as Topic; Medication Errors; European Union; posuzování pracovní neschopnosti; kombinovaná farmakoterapie; Česká republika; polypharmacy; lékové předpisy; antibakteriální látky; medikační omyly; Drug Therapy, Combination; Humans