Neobvyklý rentgenový plicní nález u svářeče – kazuistika - Kadeřábková, O; Machartová, Vendulka; Bajerová, Světlana; Čechová, Hana; Chudáček, Zdeněk; Senft, Václav (Pracovní lékařství, 2011)
Autoři předkládají kazuistiku 31letého svářeče s neobvyklým RTG plicním nálezem při základním onemocnění bronchiálním astmatem. Na ambulanci kliniky pracovního lékařství byl vyšetřen pro dechové potíže. Prokázána byla depozita kovové rtuti v plicích a pravém srdci. Rentgenologický nález indikoval stanovení koncentrace rtuti ve vzorcích krve a moče. Všechny odebrané vzorky vykazovaly výrazně zvýšené koncentrace (Hg v krvi až 130 μg/l, Hg v moči až 420 μg/l ). Nemocný nejevil známky chronické intoxikace rtutí, v průběhu sledovaného období byl nález klinický i rentgenologický stacionární, koncentrace Hg v krvi a v moči po 3 letech poklesly. Ke kontrolnímu vyšetření na ambulanci kliniky se nedostavil, dotazem u praktického lékaře bylo zjištěno úmrtí na dilatační kardiomyopatii potvrzenou pitevním nálezem. Etiologie nálezu nebyla objasněna, podle podobných nálezů v dostupné literatuře šlo zřejmě o intravenózní aplikaci rtuti a následnou embolizaci do plicního řečiště. Pacient na cílené dotazy přiznal intravenózní aplikaci drog (Pervitin) s údajným cílem zvýšit pracovní výkonnost, zřejmá příměs Hg byla vědomá či náhodná.
Keywords: Fatal Outcome; Radiography; kovová rtuť; pracovní lékařství; Substance Abuse, Intravenous; Occupational Medicine; dilatační kardiomyopatie; Industry; Lung Injury; lidé; Adult; depozita v plicích; Methamphetamine; otrava rtutí; dospělí; methamfetamin; Cardiomyopathy, Dilated; Asthma; bronchiální astma; poškození plic; Male; Humans; mužské pohlaví; Hg v krvi; Mercury Poisoning; Hg v moči; fatální výsledek; radiografie; intravenózní abúzus drog; průmysl