Dlouhodobé výsledky laparoskopických myotomií pro achalázii se spektrem antirefluxních plastik - Drahoňovský, Václav; Winkler, Ludvík; Pecák, Patrik (Endoskopie, 2011)
Od roku 1995 do 2007 jsme provedli 101 laparoskopických operací pro stadia I až IV achálazie se třemi druhy antirefluxních plastik přední Dor, zadní Toupet a cirkulární Nissen-Rossetti (NR), u stadia 4 myotomii bez plastiky. Různé antirefluxní plastiky jsme prováděli v závislosti na stadiu achalázie, přítomnosti hiatové hernie, tvaru a lokalizaci hiatu a podle velikosti fundu žaludku. Studií chceme stanovit dlouhodobé výsledky včetně následného gastroezofageálního refluxu po laparoskopických operacích. Metoda: všechny operované jsme obeslali dotazníky kvality života GIQLI (gastrointestinal quality of life index), Likert reflux skóre před a po provedené operaci a skóre spokojenosti s provedenou operací excelentní, dobrý, uspokojivý a špatný. Od 81 operovaných jsme získali všechny potřebné údaje. Výsledky: Skupina myotomie + Nissen-Rossetti cirkulární plastika 31 nemocných se střední dobou sledování 6,5 roku. Likert reflux skóre před a po operaci 110/25 bodů, GIQLI 126,2 bodů (zdravá populace má skore 120 bodů), skóre spokojenosti excelentní 22 a dobrý 6, součet 28 ze 31 sledovaných. Skupina myotomie + Toupet zadní parciální plastika 33 operovaných se střední dobou sledování 5,8 roku. Likert reflux skóre před a po operaci 132/77 bodů, GIQLI 122 bodů, skóre spokojenosti excelentní 14, dobrý 17, součet 31 ze 33 sledovaných. Skupina myotomie + přední plastika Dor 10 operovaných se střední dobou sledování 11,1 roku. Likert reflux skóre před a po operaci 22/13 bodů, GIQLI 120,6 bodů, skóre spokojenosti excelentní 5 a dobrý 5, součet 10 z 10 sledovaných. Skupina myotomie bez antirefluxní plastiky 7 operovaných se střední dobou sledování 9,4 roku. Likert reflux skóre před a po operaci 29/19, GIQLI 106,3, skóre spokojenosti excelentní 3, dobrý 2, součet 5 ze 7 sledovaných. Závěr: Laparoskopická myotomie s antirefluxní plastikou pro achalazii je bezpečná metoda s velmi dobrým symptomatickým efektem, trvajícím v průměru více jak 8 let po provedené operaci. Nejlepší trvalý antirefluxní efekt mají cirkulární a zadní parciální antirefluxní plastika, dobře provedené antirefluxní plastiky nezhoršují dysfagii.
Keywords: výsledek terapie; spokojenost pacientů; Recovery of Function; Esophagus; ezofágus; Male; kvalita života; Postoperative Complications; Quality of Life; obnova funkce; fundoplikace; mužské pohlaví; laparoskopie; achalázie jícnu; pooperační komplikace; Patient Satisfaction; průzkumy a dotazníky; Severity of Illness Index; Fundoplication; gastroezofageální reflux; Treatment Outcome; kardie; lidé; Esophageal Achalasia; chirurgie trávicího traktu; ženské pohlaví; Humans; Cardia; Laparoscopy; Digestive System Surgical Procedures; stupeň závažnosti nemoci; Female; Surveys and Questionnaires; laparoskopická Hellerova myotomie; Gastroesophageal Reflux