Impaktované a domácí recenzované časopisy v ošetřovatelství - Bártlová, Sylva; Pfeifer, Ivan; Hercová, Jana (Kontakt (České Budějovice), 2011)
Bylo uskutečněno šetření o vývoji počtu impaktovaných časopisů z oboru ošetřovatelství a o vývoji počtu domácích recenzovaných neimpaktovaných časopisů z tohoto oboru. V rámci šetření byla použita technika analýzy písemných dokumentů. Počty časopisů s impakt faktorem (IF) z oblasti ošetřovatelského výzkumu byly zjišťovány z databáze Journal Citation Reports (JCR), a to ve dvou edicích, ve kterých je ošetřovatelský výzkum sledován – JCR Science Edition (Sci. Ed.) a JCR Social Science Edition (Soc. Sci. Ed.). Recenzované neimpaktované časopisy byly sledovány dle Seznamu domácích recenzovaných neimpaktovaných časopisů vydávaném Radou pro výzkum, vývoj a inovace. Nárůst počtu časopisů s IF v ošetřovatelství stále pokračuje, procentuálně převyšuje ostatní medicínské obory a dosaženým počtem se po několika letech již zařazuje mezi tradiční medicínské disciplíny. Počet oficiálně uznaných domácích časopisů věnujících se ošetřovatelství zůstává malý. V Seznamu domácích recenzovaných neimpaktovaných časopisů vydávaném Radou není v r. 2010 ani dříve uveden žádný časopis, který by se věnoval výlučně ošetřovatelství, pouze dva časopisy, které se věnují více zdravotnickým oborům, přičemž ošetřovatelství uvádějí na prvním místě. Jedná se o časopisy Kontakt a Profese on-line. Pro r. 2011 Rada aktualizovaný Seznam již nevydala a nepočítá s tím ani pro r. 2012. Možnosti publikování výsledků ošetřovatelského výzkumu v domácích recenzovaných neimpaktovaných časopisech zůstávají nadále omezené, velmi pravděpodobně i v důsledku toho, že Rada pro výzkum, vývoj a inovace nepokračuje v původně avizovaných každoročních aktualizacích Seznamu těchto časopisů.
Keywords: impakt faktor; recenzovaný časopis; Nursing Research; databáze; Journal Impact Factor; Humans; Database; ošetřovatelský výzkum; lidé; impakt faktor časopisů