Léčba polohového plagiocefalu pomocí kraniální remodelační ortézy - Lipina, Radim; Rosický, Jiří; Golová, Štěpánka (Pediatrie pro praxi, 2012)
Úvod: Polohový plagiocefalus je tvarová abnormita lebky vznikající z prenatálních i postnatálních příčin. V kojeneckém období může dojít k úpravě spontánně či polohováním, v některých případech ale deformita přetrvává do vyššího věku. V článku autoři prezentují zkušenosti s léčbou polohového plagiocefalu pomocí kraniální remodelační ortézy. Materiál a metoda: V době od února do prosince 2010 bylo na Neurochirurgické klinice FN Ostrava a Ortopedické protetice ve Frýdku-Místku léčeno pomocí kraniální remodelační ortézy celkem 18 pacientů. Kritériem úspěšnosti léčby byla hodnota CVA indexu před a po léčbě. Výsledky: Čtyři pacienti léčbu ortézou netolerovali. Ve třech případech nebyla vůbec započata a u jednoho dítěte byla předčasně ukončena po 2 týdnech. Ze zbylých 14 pacientů pak u jednoho z nich nedošlo ke zlepšení nálezu, u ostatních bylo zlepšení po kosmetické stránce i v CVA indexu. Sedm pacientů ještě dále pokračuje v léčbě. Kromě netolerance ortézy jsme během léčby nezaznamenali jiné komplikace. Závěr: Léčba pomocí kraniální remodelační ortézy je bezpečnou alternativou k fyzikální terapii u dětí s polohovou abnormitou lebky. Úspěšná je zejména u těžkých deformit a u časného začátku léčby v kojeneckém věku.
Keywords: Infant; Evaluation Studies as Topic; kefalometrie; hodnotící studie jako téma; Humans; Cephalometry; Supine Position; protetické prostředky; lebka; Plagiocephaly, Nonsynostotic; Equipment Design; Time Factors; psychomotorický vývoj; Skull; mužské pohlaví; Child Development; supinační poloha; plagiocefalie nonsynostotická; výsledek terapie; časové faktory; design vybavení; Treatment Outcome; ženské pohlaví; Orthotic Devices; lidé; vývoj dítěte; Male; kojenec; Female