Úvod do fyziologie ledvin a jejich úloha v metabolismu glukózy - Franěk, Miloslav; Rychlík, Ivan (Medicína po promoci, 2012)
Článek podává základní přehled o ledvinných funkcích a blíže se zaměřuje na úlohu ledvin v metabolismu glukózy. V úvodu popisuje princip glomerulární fi ltrace, tubulární reabsorpce a tubulární sekrece. Z tubulárních procesů se zaměřuje především na ty, které mají souvislost s reabsorpcí glukózy. Ve druhé části je podrobněji rozebírán význam ledvin pro udržování glykémie. Jsou zde zmíněny reabsorpční mechanismy a renální glukoneogeneze. V závěru se text věnuje klinické aplikaci popsaných procesů – renální glykosurii.
Keywords: diuréza; Kidney; Statistics as Topic; Glucose Metabolism Disorders; tvorba moči; Kidney Glomerulus; statistika jako téma; Kidney Tubules; močení; Nephrons; Glomerular Filtration Rate; nefron; Glycosuria, Renal; glomerulus; Gluconeogenesis; lidé; krevní plazma; renální oběh; Glycosuria; poruchy metabolismu glukózy; krevní tlak; ledvinové kanálky; renální glykosurie; glukoneogeneze; Humans; fyziologie močového ústrojí; reabsorpce glukózy; Plasma; Urinary Tract Physiological Phenomena; glukosa; Renal Circulation; Glucose; moč; Acid-Base Equilibrium; acidobazická rovnováha; Diuresis; glykosurie; ledviny; Blood Pressure; Urine; Urination; hodnoty glomerulární filtrace; nefrony