Ambivalent sexism model in psychotherapy and counseling in Slovakia - Smitková, Hana; Kuruc, Andrej (Česká a slovenská psychiatrie, 2012)
Cieľ: Článok sa zameriava na popis výsledkov výskumu orientovaného na výskyt rodových stereotypov a sexizmu u psychoterapeutov/tiek, poradcov/kýň. Materiál a metóda: Výskum bol realizovaný na vzorke 101 terapeutov/tiek a poradcov/kýň. Ako metóda bol použitý dotazník pozostávajúci zo sexistických postojov a predsudkov, ktorý vychádza z modelu ambivalentného sexizmu autorov Glicka a Fiskeovej vo vzťahu k ženám a mužom, ktorý bol základným teoretickým a metodologickým konceptom (dotazníky AMI a ASI) tejto práce. Výsledky: Napriek tomu, že vo väčšine prípadov respondenti/tky výskumu nesúhlasili so sexistickými postojmi, do určitej miery sa potvrdil predpoklad, že v skupine terapeutov/tiek sa vyskytujú takí, ktorí majú pomerne silné sexistické predsudky. Vo väčšej miere sa tiež vyskytoval súhlas najmä s rodovo stereotypnými postojmi. Záver: Výskumné zistenia majú prispieť k tomu, aby sa problematike rodových stereotypov v poradenstve/psychoterapii venovala väčšia pozornosť vo vzdelávaní a tréningoch.
Keywords: genderová identita; financování organizované; Statistics as Topic; průzkumy a dotazníky; Models, Psychological; Prejudice; dobročinnost; statistika jako téma; sexuální poradenství; Surveys and Questionnaires; Slovakia; Behavioral Research; lidé; psychoterapie; Beneficence; nenávist; Financing, Organized; sexualita; Sex Counseling; Gender Identity; psychologické modely; Psychotherapy; chování a mechanismy chování; Slovenská republika; předsudek; Hate; Behavior and Behavior Mechanisms; Sexuality; behaviorální výzkum; Humans