Přehled dosud publikovaných analýz srovnávajících efektivitu léčby inzulinovou pumpou a režimu několika injekcí inzulinu denně u diabetiků 1. typu - Hendrychová, Tereza; Matoulková, Petra; Vlček, Jiří; Šmahelová, Alena (Vnitřní lékařství, 2012)
Práce podává přehled publikovaných systematických přehledů a metaanalýz, týkajících se hodnocení efektivity léčby inzulinovou pumpou (CSII) v porovnání s klasickým intenzifikovaným inzulinovým režimem několika injekcí denně (MDI) u diabetiků 1. typu. Podle nalezených prací vede režim CSII oproti MDI u pacientů s diabetes mellitus 1. typu k mírně nižším hodnotám glykovaného hemoglobinu (HbA1c). Pro predikci efektu CSII u konkrétního pacienta mohou sloužit např. jeho hodnoty HbA1c a variabilita glykemie během dne v režimu MDI před zahájením terapie pumpou. Při CSII v porovnání s MDI dochází u diabetiků 1. typu méně často k hypoglykemii, zvyšuje se flexibilita jejich denního režimu, a tedy i spokojenost s léčbou. Klesají denní dávky inzulinu. Hmotnost pacientů se po převedení na pumpu buď nemění, nebo se mírně zvyšuje. Pro zhodnocení frekvence nežádoucích příhod nebyl ve většině prací dostatek informací. Před zahájením léčby inzulinovou pumpou je nezbytné pacienta dostatečně proškolit nejen ohledně manipulace s konkrétním přístrojem, ale i co se týká obecných doporučení pro léčbu diabetu a aplikaci inzulinu.
Keywords: injekce; financování organizované; lidé; efektivita; Injections; Insulin; Financing, Organized; Diabetes Mellitus, Type 1; Meta-Analysis as Topic; diabetes mellitus 1. typu; inzulinové infuzní systémy; glykovaný hemoglobin; subkutánní infuze; kontinuální subkutánní infuze inzulinu; metaanalýza jako téma; inzulin; Glycated Hemoglobin; Infusions, Subcutaneous; Insulin Infusion Systems; Humans