Mužský hypogonadismus a civilizační nemocnění - Stárka, Luboslav (Časopis lékařů českých, 2012)
Věkově závislý pokles hladin testosteronu vede u mnoha mužů k hypogonadismu označovanému jako hypogonadismus s pozdním nástupem. Morbidita i mortalita mužů se subnormálním testosteronem je vyšší, než je tomu u mužů dostatečně zásobených androgeny. Kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus a obezita se výrazně podílejí na tomto jevu a nízký testosteron je rizikovým faktorem pro tato onemocnění. Není však jasné, zda hypotestosteronémie je příčinou nebo následkem těchto stavů. Řadu příznaků hypogonadismu i metabolických odchylek, které jej provázejí, lze zlepšit podáváním testosteronu. Nevíme však dosud, zda je náhradní testosteronovou terapií snížena i mortalita.
Keywords: Comorbidity; kardiovaskulární nemoci; statistika jako téma; diabetes mellitus; Age Factors; Diabetes Mellitus; komorbidita; androgeny; lidé; testosteron; hypogonadismus; hematokrit; metabolický syndrom; Obesity; Testosterone; hormonální substituční terapie; Hematocrit; financování organizované; věkové faktory; Statistics as Topic; Male; Signs and Symptoms; Androgens; Humans; mužské pohlaví; Hypogonadism; Hormone Replacement Therapy; obezita; Metabolic Syndrome; Financing, Organized; kardiovaskulární onemocnění; příznaky a symptomy; Cardiovascular Diseases