Relaxace, regenerace a spánek jako významná součást zdravého životního stylu - Kukačka, Vladislav; Lundáková, Alena (Studia Kinantropologia, 2011)
Článek je zaměřen na zdůraznění významu relaxačních a regeneračních činností, které jsou včetně kvalitního spánku předpokladem pro obnovu duševních i tělesných sil. Tyto činnosti jsou chápany jako nedílná součást zdravého životního stylu. Výzkum v této oblasti, který byl proveden u souboru více než jednoho tisíce studentů JU v Českých Budějovicích, poukazuje na některé oblíbené relaxační a regenerační procedury: především se jedná o využívání masáží, vířivek, sauny a relaxačního plavání. Z hlediska kvality spánku je pouze 18,6 % oslovených studentů zcela spokojeno se svým spánkem, 22,7 % hodnotí svůj spánek jako nedostatečně kvalitní a lze u nich předpokládat poruchy spánku. Délka spánku u studentů JU je nejčastěji 7 až 8 hodin – 77,8 %, pouze 8,8 % oslovených studentů spí pouze 6 hodin a méně. Také delší doba spánku – 10 hodin a více je prezentována u 3,1 % sledovaného souboru.
Keywords: Health Behavior; Life Style; zdravé chování; statistika jako téma; ženy; životní styl; studenti JU; Sleep; regenerace; lidé; Regeneration; Men; muži; Statistics as Topic; studenti; Humans; Women; spánek; relaxace; Students; Relaxation