Multimodální neurozobrazování pomocí simultánního EEG-fMR - Mareček, Radek; Mikl, Michal; Rektor, Ivan; Brázdil, Milan (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2012)
Simultánní snímání elektroencefalografických dat a funkční magnetické rezonance je moderní multimodální zobrazovací metoda používaná v neurozobrazování. Integruje v sobě výhodné vlastnosti obou modalit. Uplatnění nachází především v epileptologii (identifikace epileptogenního ložiska) a dále obecně při studiu funkčních sítí v mozku. V přehledném referátu je popsána metodika akvizice dat, postupy zpracování dat a uvedeny jsou nejčastější aplikace této metody.
Keywords: Epilepsy; Magnetic Resonance Imaging; Signal Processing, Computer-Assisted; mozek; magnetická rezonanční tomografie; epilepsie; Humans; Nerve Net; financování organizované; počítačové zpracování signálu; Financing, Organized; lidé; Functional Neuroimaging; elektroencefalografie; počítačové zpracování obrazu; Image Processing, Computer-Assisted; multimodální zobrazování; Brain; Cerebrovascular Circulation; funkční magnetická rezonance; Electroencephalography; mozkový krevní oběh; nervová síť; funkční zobrazování neurálních procesů; Multimodal Imaging