Efektivita školního primárně preventivního programu Unplugged zaměřeného proti užívání konopí - Novák, Petr; Miovský, Michal; Vopravil, Jiří; Šťastná, Lenka; Gabrhelík, Roman; Jurystová, Lucie (Adiktologie, 2011)
VÝCHODISKA: Studie byla realizovaná jako randomizováný experiment s hlavním těžištěm v provedení evaluace efektu školního preventivního programu Unplugged vytvořeného v rámci projektu EU-Dap-2. Intervence Unplugged je složena z celkem 12 lekcí provedených v jednom školním roce a vychází z „Modelu komplexního vlivu sociálního prostředí". CÍLE: Zjistit, zda má program Unplugged vliv na užívání konopí prostřednictvím indikátorů celoživotní a třicetidenní prevalence. Ověřit dobu trvání měřitelného efektu programu v čase prostřednictvím retestů. SOUBOR: Celkem se studie zúčastnilo 1874 žáků 6. tříd základní školy (průměrný věk na začátku intervence byl 11,82 roku). METODY: Pretest randomizovaného experimentu byl proveden několik dnů před zahájením intervence v 6. třídě základní školy. První retest byl proveden bezprostředně po ukončení poslední lekce a další 4 retesty následovaly po 3,12,15 a 24 měsících od ukončení intervence (celkem tedy 5 retestů). Data byla získána prostřednictvím dotazníku ESPAD doplněného o test znalostí z oblasti užívání návykových látek. Zjišťovány byly přitom statisticky významné rozdíly mezi skupinami v prevalenci užívání tahákových výrobků. VÝSLEDKY: Statisticky významné rozdíly mezi experimentální a kontrolní skupinou (ve smyslu pozitivního vlivu intervence na experimentální skupinu) bylo možné pozorovat již na začátku školního roku následujícího po ukončení intervence (9/2008). Proti pretestu (9/2007) došlo u experimentální skupiny ke zhoršení v indikátoru třicetidenní prevalence z 1,0 % na 1,3 %. Oproti tomu u kontrolní skupiny během tohoto intervalu došlo ke zhoršení z hodnoty 0,4 % zkušenosti s konopím v posledních 30 dnech na hodnotu 4,4 % (p = 0,01). Trvání pozitivního efektu intervence v čase ukazují statisticky významné rozdíly v kouření konopí po 2 letech od skončení programu (p = 0,05). ZÁVĚRY: Realizací programu Unplugged bylo u českých dětí dosaženo měřitelného, statisticky významného pozitivního efektu v oblasti pravidelného užívání konopných drog.
Keywords: školy; Marijuana Abuse; Primary Prevention; Humans; Prevalence; Substance-Related Disorders; programy Healthy People; Financing, Organized; evaluace; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; financování organizované; Schools; abúzus marihuany; primární prevence; rizikové chování; lidé; prevalence; dítě; Child; Healthy People Programs