Léčba Alzheimerovy nemoci - Winslow, Bradford T; Onysko, Mary K; Stob, Christian M; Hazlewood , Kathleen A (Medicína po promoci, 2011)
Alzheimerova nemoc představuje nejběžnější formu demence, přičemž ve věku nad 85 let postihuje více než třetinu osob. Je charakterizována progresivním zhoršováním paměti a kognitivních funkcí. Mezi patologické nálezy, s nimiž se u Alzheimerovy nemoci setkáváme, patří akumulace amyloidových plaků, neurofi brilární klubka tvořená proteinem tau a deplece acetylcholinu. Neexistují sice ověřené způsoby, jak zajistit prevenci Alzheimerovy nemoci, ale jako slibné se do jisté míry jeví léčba hypertenze, suplementace ω-3 mastných kyselin, tělesná aktivita a kognitivní trénink. Léčba první linie u Alzheimerovy nemoci spočívá v podávání inhibitorů acetylcholinesterázy – to je spojeno s mírným zlepšením týkajícím se kognitivních funkcí, chování a vykonávání všedních aktivit, ale klinický význam těchto jejich účinků je nejasný. Mezi nejčastější nežádoucí účinky inhibitorů acetylcholinesterázy patří nevolnost, zvracení, průjem, závratě, zmatenost a srdeční arytmie. Krátkodobé podávání antagonisty receptorů pro N-methyl-D-aspartát, memantinu, může u pacientů se středně těžkou až těžkou Alzheimerovou nemocí vést k mírnému zlepšení kognice, chování a vykonávání všedních aktivit. Memantin lze rovněž podávat v kombinaci s inhibitory acetylcholinesterázy. Memantin je obecně vzato dobře snášen, nicméně je sporné, zda přínosy jeho užívání vedou ke klinicky smysluplnému zlepšení. Antagonisté receptorů pro NMDA a inhibitory acetylcholinesterázy mohou zpomalit progresi Alzheimerovy nemoci, žádná farmaka však nedokážou tuto progresi zvrátit. Atypická antipsychotika mohou zajistit zmírnění některých behaviorálních příznaků, ale byla uvedena do souvislosti se zvýšenou úmrtností starších pacientů trpících demencí. V rámci léčby Alzheimerovy nemoci existují rozporuplné údaje o přínosu podávání selegilinu, testosteronu a výtažků z jinanu. Chybějí jakékoli důkazy podporující přínos léčby vitaminem E, estrogenem nebo nesteroidními antirevmatiky.
Keywords: Memantine; selegilin; Humans; demence; Algorithms; fenylkarbamáty; lidé; Alzheimer Disease; Alzheimerova nemoc; Selegiline; cholinesterasové inhibitory; antipsychotika; Testosterone; galantamin; Dementia; algoritmy; Phenylcarbamates; Ginkgo biloba; Antipsychotic Agents; testosteron; Galantamine; Cholinesterase Inhibitors; memantin