Neoadjuvantní terapie karcinomu slinivky břišní - Richter, Igor; Dvořák, Josef; Macháňová, Magda; Bartoš, Jiří (Onkologie (Olomouc, Print), 2012)
Adenokarcinom pankreatu patří mezi onkologické onemocnění s výrazně špatnou prognózou. Hledají se proto nové léčebné možnosti, jak zlepšit tuto situaci. Jedinou naději na dlouhotrvající přežití je radikální resekce tumoru. Možným postupem jak zvýšit počet R0 resekcí karcinomu slinivky břišní je neoadjuvantní léčba. Proběhla řada klinických studii, které hodnotily její účinnost. Bohužel nejsou k dispozici výsledky randomizovaných prospektivních multicentrických studií III. fáze hodnotících účinnost neadjuvantní terapie. K širší indikaci neoadjuvantní léčby bude tedy potřeba vyčkat jejich výsledků. Neoadjuvantní léčbu proto zatím nelze standardně doporučit u primárně resekabilního onemocnění. Lze ji zvážit v léčbě hraničně operabilního onemocnění.
Keywords: kombinovaná terapie; Radiotherapy; lidé; výsledek terapie; Combined Modality Therapy; Deoxycytidine; stupeň závažnosti nemoci; Antineoplastic Agents; Chemoradiotherapy; chemoterapie; protinádorové látky; předoperační péče; Humans; neoadjuvantní terapie; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; adenokarcinom; neoadjuvantní léčba; fluoruracil; Fluorouracil; chemoradioterapie; Severity of Illness Index; radioterapie; Treatment Outcome; nádory slinivky břišní; Adenocarcinoma; Neoadjuvant Therapy; Pancreatic Neoplasms; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; deoxycytidin; Preoperative Care