Polékový halucinatorní syndrom u pacientky s karcinomem prsu - Slováček, Ladislav; Slováčková, Birgita (Onkologie (Olomouc, Print), 2012)
Autoři popisují případ polékového halucinatorního syndromu u 42leté pacientky s karcinomem prsu po infuzi paklitaxelu v rámci adjuvantní chemoterapie dle protokolu AC-T. Kazuistika poukazuje na potencionální riziko paklitaxelu ve smyslu psychotropního nežádoucího účinku a nutnost mezioborové spolupráce, konkrétně pak s psychiatrem. Časná symptomatická psychofarmakologická léčba umožnila bezproblémové dokončení adjuvantní chemoterapie.
Keywords: lékové interakce; Antipsychotic Agents; Case Management; Financing, Organized; Antineoplastic Agents, Phytogenic; Chemotherapy, Adjuvant; duktální karcinom prsu; psychotropní nežádoucí účinky; Drug Interactions; Humans; lidé; docetaxel; Hallucinations; antipsychotika; fytogenní protinádorové látky; Brain Diseases; financování organizované; Paclitaxel; paklitaxel; Docetaxel; quetiapin; dibenzothiazepiny; Female; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Adult; paclitaxel; koordinovaný terapeutický postup; Breast Neoplasms; Psychiatry; nemoci mozku; Carcinoma, Ductal, Breast; Taxoids; taxoidy; ženské pohlaví; adjuvantní chemoterapie; chemoterapie; nádory prsu; dospělí; halucinace; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; Dibenzothiazepines; psychiatrie