Transmukózní fentanyl v léčbě průlomové bolesti - Vondráčková, Dana (Remedia, 2011)
Průlomová bolest je tranzitorní exacerbace bolesti, která se objevuje u jinak dobře kontrolované základní bolesti. Rozlišuje se průlomová bolest epizodická a incidentální, která může být navíc předvídatelná a nepředvídatelná. Průlomová bolest zhoršuje fyzické funkce, vyvolává psychický stres, snižuje odpověď na opioidy a zvyšuje náklady na léčbu. Měla by být hodnocena a léčena nezávisle na základní bolesti. Charakter této bolesti vyžaduje rychle a krátce působící opioidy. Tyto vlastnosti má transmukózní aplikace fentanylu. V současné době je k dispozici fentanyl v nosním spreji, bukálních a sublinguálních tabletách. Každá z těchto lékových forem má určité přednosti, a proto je možno dát pacientovi vybrat to, co mu vyhovuje nejlépe.
Keywords: Fentanyl; bukální fentanyl; aplikace bukální; fentanyl; nosní spreje; aplikace sublinguální; hodnocení léčiv; Tablets; Administration, Mucosal; aplikace slizniční; intenzita; Breakthrough Pain; sublinguální fentanyl; Nasal Sprays; Administration, Intranasal; rychlý nástup; lidé; Humans; Administration, Buccal; tablety; Drug Evaluation; Administration, Sublingual; aplikace intranazální; průlomová bolest; nazální fentanyl